salam ukhwah (=

Cinta Sejati~
Jadikan diri anda sebagai wali dan kekasih Allah agar anda mendapat kebahagiaan. Org yg paling berbahagia adlh org yg menjadikan tujuan utamanya dan target puncaknya adlh mencintai Allah. Alangkah indahnya firman Allah yg berbunyi:

...Dia(Allah) mencintai mereka dan mereka pun mencintai Allah...(al-Ma'idah:54)

Sejumlah ahli tafsir mengatakan: " Tidak ada yg menghairankan dlm: "...mereka mencintaiNya...." tetapi yg menghairankan adlh: "Dia mencintai mereka..." Allah yg menciptakan, memberi rezeki, melindungi dan memberikan kurniaNya kpd mereka, tetapi Allah juga yg mencintai mereka.

Katakankan (wahai Muhammad): Jika kamu (benar2) mencintai Allah, maka ikutilah aku, nescaya Allah akan mencintaimu....(Ali-'Imran: 31)


Cuba perhatikan perbuatan terhormat 'Ali bin Thalib Radhiyallahu 'anhu, yg merupakan mahkota baginya, sehingga ia menjadi seorg yg mencintai Allah dan RasulNya, dan ia pun dicintai oleh Allah dan RasulNya.

Ada seorg sahabat Rasulullah S.A.W yg sgt mencintai surah al-Ikhlas. Bacaan itu selalu diulang2nya dlm setiap rakaat solat, selalu dibaca dlm zikirnya, selalu diucapkannya, selalu diingat untuk menyegarkan hatinya, dan utk menggerakkan anggota tubuhnya. Rasulullah S.A.W
bersabda:
Kecintaanmu kpd surah itu akan menghantarkanmu masuk syurga.


Sungguh indah 2 bait syair yg pernah sy baca dahulu, dlm biografi seorg ulama':


Jika kecintaan seseorang
yang jatuh hati kepada Laila dan Salma
mampu merampas hati dan akalnya
maka apakah yg akan dilakukan
oleh seseorang yg amat mendalam rasa rindunya
kepada Zat Yang Maha Mengetahui lagi Maha Tinggi?Firman Allah S.W.T:

Org2 Yahudi dan Nasrani mengatakan: "Kami ini adlh putera2 Allah dan kekasihNya. "Katakanlah: "Maka, mengapa Allah menyeksa kamu kerana dosa2mu?"....(al-Ma'idah: 18)


Cerita cinta Majnun terhadap Laila yg sgt terkenal itu, menunjukkan bhwa Majnun akhirnya dibunuh oleh cintanya kpd Laila; Qarun dibunuh oleh cintanya kepada harta-benda, Fir'aun dibunuh oleh cintanya kepada kedudukan, tetapi Hamzah, Ja'afar dan Hanzhalah mati kerana cintanya kepada Allah dan RasulNya. Alangkah jauhnya jarak yg memisahkan antara kedua kelompok manusia ini.